wtorek, 11 sierpnia 2015

Najprostszy czekoladowy sernik na zimno z jeżynami (bez żelatyny i jajek)


Według mnie jest to najlepszy i najprostszy sernik na zimno. Bez żelatyny i jajek. Tylko z kilku prostych składników. Całą masę świetnie trzyma czekolada. Również dzięki niej nie musimy dodawać żadnego cukru.  Jest bardzo kremowy i dobrze się kroi. Na wierzchu ułożyłam leśne jeżyny, choć każde inne owoce lata się tutaj sprawdzą. Bardzo, bardzo polecam na trwające właśnie upały. Dla fanów czekolady. I nie tylko :)



Czekoladowy sernik na zimno z jeżynami

/tortownica o średnicy 21 cm/


spód:
160g kakaowych kruchych ciasteczek
1 łyżka masła

masa:
550g dobrego, gęstego twarogu na sernik
200ml śmietanki 36%
300g gorzkiej czekolady 70%
około 1 i 1/2 kubka jeżyn

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnić razem z masłem na gładką masę. Wyłożyć nią dokładnie spód formy. Wstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić ją, ale nie musi być całkowicie zimna. Połączyć bardzo dokładnie z serem. Śmietankę ubić na sztywno mikserem. Delikatnie wymieszać ją z masą serową. Tak przygotowany sernik przełożyć do formy i wygładzić. Wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem ułożyć na wierzchu owoce. Smacznego!



Letnie owoce Dzień Polskiej Żywności 2015

9 komentarzy:

  1. Super przepis i wspaniały sernik :) Gratuluję :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. No w końcu jakiś sernik na zimno bez żelatyny!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie i na pewno jest pyszny :)

    Take it Izzy

    OdpowiedzUsuń
  4. Te jeżyny tak pięknie wyglądają...kocham! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudo ;) A jak nie ma żelatyny to coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładnie wygląda ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń