poniedziałek, 6 lipca 2015

Tarta z jagodami, twarogiem i czekoladą


Tarta z jagodami, twarogiem i czekoladą

/forma na tartę o średnicy 31 cm/

230g ciasta francuskiego

masa serowa:
250g twarogu półtłustego
2 jajka
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
350g jagód
50g gorzkiej czekolady

Wylepić ciastem formę. Nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
W międzyczasie przygotować masę. Ser rozgnieść widelcem. Dodać jajka, miód i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Wsypać oczyszczone jagody. Delikatnie przemieszać łyżką. Wylać ją na podpieczony spód i zapiekać ponownie w 200 stopniach przez 25 minut (do ścięcia się masy). Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną gorzką czekoladą. Odstawić na 10 minut, aby masa stężała. Smacznego!

Uczta pod gołym niebem

4 komentarze:

  1. świetna tarta :) jak z jagodami to koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiała smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wpraszam się na kawałek tej smacznej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm to musi być pyszne! Mogę skusić się na kawałek? :D

    OdpowiedzUsuń