sobota, 18 lipca 2015

Tarta z czarnymi malinami


Tarta z czarnymi malinami

/forma prostokątna na tartę 35cm x 11cm/


spód:

160g kokosowych kruchych ciasteczek
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżka masła

krem:

250g mascarpone
100ml śmietanki 30%
50g czekolady karmelowej/ ew. białej
300g czarnych malin

Ciasteczka dokładnie rozdrobnić w malakserze. Dodać wiórki kokosowe, otręby i masło. Zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Tak przygotowany spód położyć na formę (można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Wylepić dokładnie. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Ostudzić. Ostrożnie dodawać do tak przygotowanego sosu mascarpone. Wkładać jedną łyżkę sera, następnie dokładnie wymieszać. Na koniec jeszcze raz dokładnie wymieszać do otrzymania gładkiego kremu.
Na schłodzony spód wylać krem. Wygładzić. Wstawić do lodówki na około 5 godzin (może być na noc). Przed podaniem na tarcie ułożyć czarne maliny. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Jeszcze nie miałam okazji delektować się czarnymi malinami....ciacho wygląda suuuper <3 Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń