piątek, 5 czerwca 2015

Wegetariańskie gołąbki z kaszą jaglaną


Są to trochę inne gołąbki. Bez mięsa, za to z kaszą jaglaną. Z dodatkiem suszonych pomidorów, pora, pestek słonecznika i mozzarelli. Podane z sosem pomidorowym z bazylią. Myślę, że to świetny pomysł na wykorzystanie młodej kapusty. Dodatkowo takie gołąbki są bardzo sycące :) Polecam!


Wegetariańskie gołąbki z kaszą jaglaną

/15 - 20 gołąbków/

1 młoda średnia kapusta (od jej wielkości zależy ilość gołąbków)
250g suchej kaszy jaglanej
10 suszonych pomidorów
1 średnia cebula
1 mały por
1/2 łyżki masła
125g mozzarelli
3 łyżki pestek słonecznika
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego

sos:

300g passaty pomidorowej
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonej proszku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego

W garnku zagotować około 3 szklanki wody. Wsypać kaszę jaglaną. Zagotować, a następnie gotować przez 25 minut. Odstawić pod przykryciem. Na maśle poddusić posiekaną drobno cebulkę oraz umyty i pokrojony na małe kawałki por. Pomidory suszone również pokroić na mniejsze kawałki. Mozzarellę potarkować. Do kaszy dodać cebulkę z porem, suszone pomidory, mozzarellę, pestki oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać. Odstawić.
Kapustę włożyć do gorącej wody. Chwilę podgotować, aż poszczególne liście będą miękkie. Tak przygotowaną kapustę podzielić na liście. Jeżeli jest taka potrzeba odciąć twarde części.
Na każdy z liści nakładać farsz i tradycyjnie zawinąć. Gołąbki włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć je. Wstawić do piekarnika (200 stopni) i piec przez 1 godzinę. Passatę wymieszać z przyprawami. Na 10 minut przed końcem pieczenia gołąbki polać sosem. Można je podawać z mizerią, z którą świetnie smakują :) Smacznego!

3 komentarze:

  1. Głodna jestem, a tu takie pyszności. Gołąbki "chodzą" za mną już dłuższy czas ;)

    OdpowiedzUsuń