wtorek, 30 czerwca 2015

Placki z cukinii i ricotty


Są to bardzo szybkie placuszki. Delikatne i lekkie. Podałam je z jogurtem greckim wymieszanym z czosnkiem. Myślę, że to danie jest świetnym pomysłem na letnią kolację :)


Placki z cukinii i ricotty

/2 porcje/

1 niewielka cukinia
1/2 cebuli cukrowej
250g ricotty
2 łyżki mąki żytniej razowej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka suszonej bazylii

sos:
4 łyżki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekać. W misce dokładnie wymieszać cukinię, cebulę, ricottę, mąkę, jajko i przyprawy. Patelnię posmarować niewielką (!) ilością oliwy. Nakładać łyżką masę i smażyć placuszki przez około 3 minuty z każdej strony. Przekładać je na drugą stronę bardzo delikatnie.
Jogurt wymieszać z solą i bardzo drobno posiekanym czosnkiem.
Gotowe placki podawać z czosnkowym sosem. Smacznego!

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

3 komentarze:

  1. bardzo lubię takie placuszki z cukini :)

    Zapraszam do mnie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie cukinii i ricotty wprost genialne!

    OdpowiedzUsuń