piątek, 26 czerwca 2015

Jaglana tarta z cukinią i fetą


Jaglana tarta z cukinią i fetą

/forma o średnicy 31 cm/

spód:
1 szklanka mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1 jajko
90g masła
3 łyżki zimnej wody
1/3 łyżeczki soli

farsz:
1 cukinia
250g prawdziwej greckiej fety
100g jogurtu naturalnego
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka oliwy z oliwek

do podania: listki świeżej bazylii

Do miski wsypać obie mąki, dodać sól i masło oraz wbić jajko. Zacząć zagniatać. Jeżeli jest taka potrzeba dodać wodę. Zagniecione ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut.
Wyjąć je i wyłożyć nim formę. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
W międzyczasie umyć dokładnie cukinię i pokroić ją na cienkie plasterki. Zgrillować je na odpowiedniej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony (do pojawienia się ciemniejszych paseczków). Fetę pokroić w niewielką kostkę.
Na podpieczony spód wyłożyć łyżką jogurt i posypać oregano. Położyć plasterki cukinii jeden obok drugiego, następnie posypać fetą i skropić oliwą. Piec w piekarniku (200 stopni) przez około 10 minut do zapieczenia się na wierzchu sera. Przed podaniem posypać świeżą bazylią. Smacznego!


Zainspiruj się kaszą! III edycja Uczta pod gołym niebem

1 komentarz:

  1. Mm połączenie fety i cukinii też często serwuję sobie na tarcie, jest przepyszne *.* Piękna tarta :)

    OdpowiedzUsuń