wtorek, 23 czerwca 2015

Czekoladowy torcik z pistacjami i truskawkami (bez pieczenia)


Czekoladowy torcik z pistacjami i truskawkami (bez pieczenia)

/tortownica o średnicy 21 cm/


500g mascarpone
100g gorzkiej czekolady
filiżanka kawy espresso
2 opakowania biszkoptów do tiramisu
250g truskawek
garść pistacji

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Kawę również ostudzić. Przelać ją do płaskiego naczynia. Czekoladę zmiksować dokładnie z mascarpone. Pistacje posiekać, a truskawki pokroić w plasterki (zostawić kilkanaście przekrojonych na pół do dekoracji).
W tortownicy ułożyć połowę biszkoptów (wcześniej namaczamy każdy kolejno przed położeniem dosłownie na sekundę w kawie). Następnie rozsmarować równomiernie połowę kremu. Położyć truskawki pokrojone na plasterki. Na nie wyłożyć resztę biszkoptów (namoczonych tak samo w kawie), pozostałą część kremu rozsmarować, ułożyć połówki truskawek. Na koniec posypać posiekanymi pistacjami. Wstawić do lodówki na około 4 godziny. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Musi być pyszny, i jaki prosty do zrobienia :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda że dieta, on tak smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny na letnie przyjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jakoś nie mam ręki do pieczenia..
    Wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń