czwartek, 28 maja 2015

Razowa tarta z rabarbarem i pestkami słonecznika


Jest to kolejna prosta i szybka propozycja na ciasto z rabarbarem. Razowy spód, rabarbar i pestki słonecznika to całkiem smaczne połączenie. Zapraszam!


Razowa tarta z rabarbarem i pestkami słonecznika

spód:
1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
140g masła
3 łyżki wody
3 łyżki cukru trzcinowego

owoce:
500g rabarbaru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki pestek słonecznika

Do misy miksera wsypać mąkę oraz cukier. Dodać pokrojone masło. Zacząć wyrabiać. Wlać wodę i szybko wyrobić do uzyskania gładkiego ciasta. Złożyć w kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Rabarbar umyć, odciąć twarde końce i obrać. Pokroić na niewielkie kawałki. Wymieszać z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz z mąką ziemniaczaną.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy około 40 cm. Przełożyć razem z papierem na blaszkę. Na środek wyłożyć rabarbar. Brzegi ciasta założyć do środka (jak na zdjęciach). Posypać pestkami słonecznika. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Można zjeść zaraz po wyjęciu z piekarnika :) Smacznego!


Rabarbarowa rewolucja Wiosenne słodkości!

2 komentarze: