niedziela, 17 maja 2015

Prosty makaron ze szparagami i ricottą


Jest to bardzo prosty przepis na makaron ze szparagami, ricottą i orzechami piniowymi. Robi się go szybko i bezproblemowo. Szparagi przygotowane na patelni z czosnkiem i cebulką są wyśmienite. Chyba w końcu znalazłam na nie najlepszy sposób przygotowania. Bardzo polecam taki obiad na ten wiosenny czas!



Prosty makaron ze szparagami i ricottą

/2 porcje/

200g ulubionego makaronu
1/2 pęczka szparagów
125g ricotty
1/3 cebuli
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
orzechy piniowe

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Pokroić je na niewielkie (około 2 cm) kawałki ukośnie. Cebulkę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę i czosnek. Podsmażyć. Dodać szparagi i masło. Dusić, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut. Po tym czasie szparagi powinny zmięknąć, ale również zachować jędrność. Doprawić solą i pieprzem. Do tak przygotowanych warzyw wrzucić makaron. Dodać ricottę i wymieszać. Tak przygotowane danie przełożyć na talerze, posypać orzechami piniowymi. Smacznego!


Szparagowe<3Love Viva Ricotta! edycja II

5 komentarzy:

  1. Z taką przepyszną prostotą nic mi więcej nie potrzeba <3 Cudne połączenie, z pozoru takie proste, a jednocześnie takie eleganckie, wyważone i zapadające w pamięć. Ach aż się rozmarzyłam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na bardzo smaczne. ;)

    OdpowiedzUsuń