sobota, 9 maja 2015

Prosta tarta ze szparagami i pestkami słonecznika


Jest to najlepsza tarta, jaką w ostatnim czasie jadłam! Proste, ale przepyszne składniki, które razem tworzą cudowną całość. Dobry, francuski ser, pestki słonecznika, szparagi oraz świeża pietruszka - i wiosenna tarta gotowa :)


Prosta tarta ze szparagami i pestkami słonecznika

/forma prostokątna na tartę 35cm x 11cm/

250g ciasta francuskiego
250g szparagów
100g dobrego sera typu camembert
150g jogurtu greckiego
1/2 małej cebuli
2 łyżki pestek słonecznika
sól morska
pieprz czarny
kilka listków świeżej pietruszki

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciastem. Nakłuć je widelcem w wielu miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Szparagi dokładnie umyć. Odłamać twarde końce. Włożyć do zagotowanej wody i gotować 3 minuty. Odcedzić i przepłukać zimną wodą. Odłożyć do przestygnięcia.
Ser pokroić na niewielkie kawałki. Wymieszać go z jogurtem greckim, solą i pieprzem. Odstawić. Cebulkę bardzo drobno posiekać. Chłodne szparagi przekroić na pół. 
Wyjąć z piekarnika podpieczone ciasto i posypać je cebulką. Rozsmarować masę serowo - jogurtową, położyć w poprzek szparagi (jak na zdjęciach). Posypać pestkami. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć tartę, odstawić na około 10 minut do przestygnięcia i posypać świeżą pietruszką. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wow a jakie tu cudeńka :) Wlasnie szparagi za mna chodza.. :) Czekam az kubki smakowe powroca do normy po lekach i na pewno tez szparagi pojda w ruch :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat wczoraj miałam ciasto francuskie i szparagi w domu, ale ciasto już zużyłam. Gdybym 1 dzień wcześniej tutaj zajrzała, to wczoraj na pewno bym sobie zrobiła taką tartę, ale dzisiaj już mi się nie chce iść do sklepu po ciasto francuskie. ;p
    Ale z chęcią zrobię sobie taką tartę innym razem! :)

    Mój blog- ultradefenceless

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie zielona, musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o taką tartę to bym zjadła bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń