niedziela, 12 kwietnia 2015

Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem


Są to przepyszne pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, pestkami słonecznika i dyni oraz z serem dziugas, który można zastąpić dowolnym ulubionym twardym serem typu parmezan. Przed pieczeniem posypałam je czarnuszką, myślę, że to ciekawy dodatek wizualny i oczywiście smakowy. Wcześniej robiłam bardzo podobne pierożki: Pierożki z ciasta francuskiego z farszem szpinakowo - orzechowym oraz sosem pietruszkowym. Obie wersje bardzo mi smakują i każdą z nich polecam :)


Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

/18 pierożków/

250g ciasta francuskiego
200g mrożonego szpinaku
1 mała cebulka szalotka
1 ząbek czosnku
50g pestek dyni
50g pestek słonecznika
60g sera dziugas (lub innego twardego sera o wyrazistym smaku)
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy z oliwek

czarnuszka

 Szpinak rozmrozić według opisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną szalotkę. Dodać czosnek również drobno posiekany. Podsmażyć z cebulką jeszcze przez około 1 minutę. Dodać szpinak. Wymieszać i dusić przez około 5 minut (do odparowania wody). Dodać oba rodzaje pestek, sól i wszystkie przyprawy. Wsypać starkowany ser, wymieszać wszystko bardzo dokładnie i zdjąć z ognia.
Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na 18 równych kwadratów. Nakładać po około 1 i 1/2 łyżeczki farszu. Zlepić dwa przeciwne rogi. Przygotowane pierożki przełożyć na blachę, posypać czarnuszką i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem!) przez 10 minut. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mmm ze szpinakiem to bym jadła <3 Tak pozornie prosto, a tak smacznie *.*

    OdpowiedzUsuń