sobota, 25 kwietnia 2015

Jaglane serniczki z migdałami podane z frużeliną porzeczkową


Serniczki z patelni to moje ulubione lekkie śniadanie. Gości u mnie co najmniej raz w tygodniu. Zawsze eksperymentuję z dodatkami, ale przepis podstawowy pozostaje bez zmian. Dzisiaj serowe placuszki są z mąką jaglaną i ze zmielonymi migdałami. Polałam frużeliną porzeczkową, choć każdy dżem będzie pasować do nich idealnie. Teraz już tylko czekam na prawdziwe polskie owoce. W każdym razie bardzo je polecam na ten wiosenny weekend! :)


Jaglane serniczki z migdałami podane z frużeliną porzeczkową

/8 placuszków/

200g sera twarogowego
1 jajko
2 łyżki mąki jaglanej (zmielonej kaszy jaglanej)
2 łyżki zmielonych migdałów

do podania: kilka łyżek ulubionego dżemu, np. frużeliny porzeczkowej

Serek wymieszać z jajkiem. Dodać mąkę jaglaną i zmielone migdały. Ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Rozgrzać dobrze patelnię (najlepsza będzie taka, na której można smażyć bez tłuszczu). Nakładać po 1 sporej łyżce masy. Smażyć bez tłuszczu około 3 minuty z jednej strony, ale należy uważać, aby nie przypalić placuszków. Następnie ostrożnie przełożyć na drugą stronę i smażyć do ścięcia się masy. Usmażone placuszki podawać z dżemem. Smacznego!

Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

2 komentarze:

  1. I mam kolejny pomysł na lekki obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. A to ciekawe, chętnie bym spróbowała takiego serniczka z patelni :)

    OdpowiedzUsuń