niedziela, 26 kwietnia 2015

Jaglana babka z migdałami i polewą marcepanową


Lekka i dość wilgotna babka. Jaglana, mocno migdałowa, z polewą marcepanową. Jest naprawdę przepyszna. To chyba najlepsza babka, jaką kiedykolwiek jadłam!


Jaglana babka z migdałami i polewą marcepanową
(inspiracja - Kwestia Smaku)

/forma na babkę z kominem o średnicy około 20 cm/

babka:
150g masła
5 łyżek brązowego cukru
110g mąki jaglanej
100g zmielonych dokładnie migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek, oddzielone żółtka od białek
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
zarodki pszenne i masło do przygotowania formy

polewa:
60g masy marcepanowej
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka masła

Formę wysmarować masłem i wysypać zarodkami pszennymi. Masło rozpuścić i ostudzić. Zmiksować je z cukrem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały oraz ekstrakt. Zmiksować do połączenia się składników. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę. Połączyć ją ostrożnie, w kilku partiach z powstałą wcześniej masą. Wymieszać delikatnie. Przełożyć ciasto do przygotowanej odpowiednio formy i piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 55 minut (można sprawdzić patyczkiem, czy babka jest już upieczona). Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
W garnuszku umieścić pokruszony marcepan, mleko i masło. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż marcepan się rozpuści. Następnie poczekać chwilę do czasu, kiedy polewa zgęstnieje, trzeba jednak uważać, aby jej nie przypalić. Zdjąć z ognia i odstawić.
Babkę wyjąć na odpowiedni talerz/ paterę i polać ją jeszcze ciepła polewą. Smacznego!

Wiosenne słodkości!

3 komentarze: