sobota, 14 marca 2015

Tarta sernikowa z jagodami


Szybki i bardzo prosty przepis na tartę sernikową. Tarta jest delikatna i lekka. Waniliowa masa serowa, spód z ciasteczek i dużo jagód. Idealny deser na początek wiosny, a może i również na Wielkanoc? :)


Tarta sernikowa z jagodami

/forma na tartę o średnicy 26 cm/

spód:
250g ciasteczek digestive
2 łyżki masła
masa serowa:
350g sera na sernik
100g jogurtu greckiego
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
150g jagód

Ciasteczka zmielić dokładnie w malakserze. Dodać masło i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowanym spodem wyłożyć dokładnie formę (docisnąć na brzegach). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Połączyć mikserem ser, jogurt grecki i jajko. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Zmiksować ponownie do dokładnego połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu poukładać jagody. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć tartę i ostudzić. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Smacznego!

Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz