poniedziałek, 30 marca 2015

Makaron z sosem pieczarkowym z jarmużem i kozim serem


Jest to kolejny szybki i prosty sposób na wykorzystanie jarmużu. Tym razem zrobiłam z niego sos z dodatkiem pieczarek i jogurtu, który zjadłam z makaronem. Do tego dania dodałam jeszcze kozi pleśniowy ser.


Makaron z sosem pieczarkowym z jarmużem i kozim serem

/4 porcje/

500g pieczarek
180g jogurtu naturalnego
1 cebula
100g jarmużu
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki suszonej bazylii
350g makaronu świderki
ser kozi pleśniowy

Posiekać cebulę. Poddusić ją na maśle. Dodać oczyszczone i pokrojone na plasterki pieczarki. Smażyć grzyby, aż odparują wodę i zmiękną przez około 10 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Do pieczarek wlać ostrożnie jogurt, sól, paprykę ostrą, bazylię i wymieszać. Następnie dodać porwany na mniejsze kawałki jarmuż i dusić sos jeszcze przez około 2-3 minuty.
Na talerzu położyć makaron, polać sosem, ozdobić plasterkami koziego sera. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda świetnie :) Bardzo lubię jarmuż i w takim zestawieniu bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczny! bardzo moje smaki

    OdpowiedzUsuń