niedziela, 22 marca 2015

Brioche z dodatkiem mąki pełnoziarnistej


Pyszna, bardzo maślana, znana francuska "bułka". Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Jest bardzo delikatna, nie można się wręcz od niej oderwać. Mi najbardziej smakuje bez żadnych dodatków :)


Brioche z dodatkiem mąki pełnoziarnistej
(inspiracja Kwestia Smaku)

/forma na babkę o średnicy około 25 cm/

300g mąki pszennej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
30g świeżych drożdży
110ml mleka
40g cukru pudru trzcinowego
3 jajka
170g miękkiego masła

1 żółto + 1 łyżka mleka

Mleko podgrzać, aby było ciepłe. Zalać nim pokruszone w kubku drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać pełnoziarnistą, cukier puder trzcinowy i rozczyn z drożdży. Mieszać mieszadłem miksera, zacząć dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. Następnie wyrabiać ciasto hakiem przez około 10 - 15 minut. Jeżeli jest taka potrzeba - dosypać trochę mąki (ale nie za dużo!). Następnie dodawać pokrojone na kawałki bardzo miękkie masło. Wyrabiać jeszcze przez 5 - 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. Przykryć miskę folią i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć z lodówki ciasto na 1 i 1/2 godziny, aby się nagrzało. Formę na babkę wysmarować masłem. Następnie wyjąć ciasto z miski (można je lekko wyrobić). Podzielić na równych 8 części, z których uformować kulki. Włożyć je do formy. Odstawić na około 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować dokładnie brioche żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 - 40 minut na złoto - brązowy kolor. Wyjąć i ostudzić przez chwilę. Smacznego!

Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz: