wtorek, 24 lutego 2015

Spaghetti ze szpinakiem i pestkami dyni


Danie szybkie, proste i pyszne. Sos szpinakowy doprawiony gałką muszkatołową jest bardzo delikatny. Przed podaniem makaron posypałam śmietankowym serem żółtym i pestkami dyni. Wszystko pasuje do siebie świetnie.


Spaghetti ze szpinakiem i pestkami dyni

/2 porcje/

250g makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku
1 średnia czerwona cebula
450g mrożonego szpinaku
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
oliwa z oliwek

15g śmietankowego sera żółtego
15g pestek dyni

Szpinak rozmrozić. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i szpinak. Kiedy szpinak będzie całkowicie rozmrożony dodać czosnek. Dusić przez około 5 minut mieszając. Dodać jogurt naturalny oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i trzymać na wolnym ogniu jeszcze przez około 2 minuty.
Ugotowany makaron wymieszać z gotowym sosem. Przed podaniem każdą porcję posypać starkowanym serem i pestkami dyni. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Makaron ze szpinakiem jadlam setki razy, ale nastepnym razem dorzuce pestki dyni na sprobowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne połączenie, koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na szybki obiadek :)
    Uwielbiam makarony w prostej postaci, myślę że Twój bardzo by mi przypadł do gustu :-)

    OdpowiedzUsuń