wtorek, 10 lutego 2015

Makaron z pesto z jarmużu i oscypkiem


Robiłam już różne wersje pesto (z rukolize szpinakuz pietruszki i bazyliiz pomidorami), tym razem padło na jarmuż. Zdrowy i pyszny. Sos jest z dodatkiem pestek słonecznika i zielonego pieprzu. Pesto wymieszałam z zielonym makaronem, na koniec posypałam danie oscypkiem, który według mnie, idealnie tutaj pasuje.


Makaron z pesto z jarmużu i oscypkiem

/2 - 3 porcje/

120g jarmużu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
25g pestek słonecznika
2 obrane ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli morskiej
3-4 ziarenka zielonego pieprzu

200g ulubionego makaronu
kilka plasterków oscypka

Umyty jarmuż zblendować z oliwą, pestkami, czosnkiem, solą i pieprzem w miarę gładką masę.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wymieszać go z pesto. Każdą porcję przed podaniem posypać kawałkami oscypka. Nie musimy wykorzystać całego sosu do makaronu, będzie on również świetny na kanapkę, do sałatki itd.
Smacznego!


Walentynkowe menu

5 komentarzy:

  1. całość wydaje się być bardzo ciekawa w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam, że próbowałam już robić pesto ze wszystkiego, a tu jeszcze jarmuż :) zrobię w najbliższym czasie i sprawdzę czy smaczne :)
    _____________
    Natalia, http://www.pieceofsimplicity.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Z jarmużu pesto jeszcze nie robiłam, niezwykle interesujący pomysł:) Z chęcią spróbuję Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Jestem wielką fanką oscypków i uwielbiam eksperymentować z tym produktem! :)

    Mój blog- ultradefenceless

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak pyszniutko wygląda ^^ Pesto w każdej postaci zjem, czasem daję sobie łyżeczkę do kaszy gryczanej i wystarczy do pełni smaku :D

    OdpowiedzUsuń