sobota, 28 lutego 2015

Kruche jaglane karmelowe ciasto z migdałami


Kruche jaglane karmelowe ciasto z migdałami

/tortownica o średnicy 21 cm/


100g mąki jaglanej (zmielona kasza jaglana)
120g mąki graham (pełnoziarnistej)
130g miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
50g całych migdałów
70g czekolady karmelowej

Wymieszać obie mąki z proszkiem, odstawić.
Utrzeć dokładnie miękkie masło z jajkiem. Wsypać odstawione suche składniki. Mieszać/ ucierać do otrzymania jednolitego ciasta. Wsypać posiekane lekko migdały i małe kawałeczki czekolady. Wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut (wierzch musi być delikatnie zarumieniony i wyraźnie upieczony). Ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo smacznie. Lubię takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł - wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem smaku

    OdpowiedzUsuń