poniedziałek, 9 lutego 2015

Krem z buraka z orzeszkami piniowymi



Krem z buraka z orzeszkami piniowymi

/4 duże porcje/

2 średnie buraki
2 łodygi selera naciowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 marchewki
1 mały por
2 ziemniaki
sok z 1 cytryny
1 łyżka masła
1 litr bulionu warzywnego
1/4 papryczki chili
pieprz czarny
sól

kilka orzeszków piniowych

Cebulkę, por i czosnek drobno pokroić. Poddusić na maśle. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, chili, seler i marchewkę. Zalać bulionem. Dodać pokrojone w cienkie paski buraki. Gotować aż buraki będą miękkie. Dodać sok z cytryny, pieprz i odrobinę soli. Przed zmiksowaniem można wyjąć chili (po zmiksowaniu papryczki pozostaje nieprzyjemna skórka). Kiedy warzywa z bulionem ostygną - zmiksować na gładki krem. Podawać z orzeszkami piniowymi.
Smacznego!

ZUPA KREM Walentynkowe menu

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam buraczki, zimą to warzywo, które zastępuje mi dynię! :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. O wow! Ta zupka naprawdę robi wrażenie! :) I kolor wyszedł Ci naprawdę bajeczny.
    Pozdrawiam ciepło!

    Nat.

    OdpowiedzUsuń