czwartek, 5 lutego 2015

Gryczane kruche ciasto z czekoladą i orzechami (Chocolate chip cookie cake)


Jest to zdrowsza, myślę, że nawet smaczniejsza wersja Chocolate chip cookie cake. Z dodatkiem orzechów laskowych, mąki gryczanej oraz mąki graham. Ciasto nie zawiera normalnego cukru, słodyczy dodaje mu za to niewielka ilość miodu. Robi się je bezproblemowo i szybko.


Gryczane kruche ciasto z czekoladą i orzechami (Chocolate chip cookie cake)

/tortownica 21cm/

100g mąki gryczanej (zmielona kasza gryczana)
120g mąki graham (pełnoziarnistej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
130g miękkiego masła
1 łyżka płynnego miodu
50g lekko posiekanych orzechów laskowych
150g - 200g posiekanej gorzkiej czekolady, min. 70% kakao

Wymieszać mąki z proszkiem, odstawić.
W misie miksera utrzeć masło z miodem, dodać jajko. Zmiksować do połączenia. Wsypać odstawione suche składniki. Mieszać/ ucierać w mikserze do otrzymania jednolitego ciasta. Wsypać orzechy i czekoladę. Wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 - 25 minut (wierzch musi być delikatnie zarumieniony i wyraźnie upieczony). Ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Walentynkowe menu

7 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi ochoty na takie ciasto <3
    pozdrawiam,www.mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:).

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciastko czekoladowe musiało smakować wyśmienicie;)

    OdpowiedzUsuń