niedziela, 15 lutego 2015

Falafele pieczone



Falafele pieczone

/10 sztuk/

200g suchej ciecierzycy
1 łyżka posiekanej bazylii tajskiej
1/3 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka kuminu
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku obrany i drobno posiekany
2 łyżki oliwy z oliwek

Ciecierzycę moczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia zmielić ją wraz z cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Do tak przygotowanej masy dodać bazylię, czosnek, paprykę słodką i ostrą, pieprz, sól i kumin. Dodać również oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, następnie przełożyć je na drugą  stronę i piec jeszcze przez 20 minut. Podawać je z ulubionymi dodatkami i koniecznie z jakimś sosem :)


6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie pieczone kotleciki z ciecierzycy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo ciekawie i pewnie są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne, lubię wszystkie wersje, smażone i pieczone :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na ciecierzycę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Falafele znam jedynie z gry "the Sims 3", gdzie w dodatku "wymarzone podróże" chyba w egipcie można zasmakować takiego dania i nauczyć się jego przepisu. Szczerze mówiąc myślałam, że falafele bardziej przypomina jakieś wafle albo naleśnikopodobne coś, a tu proszę- ciecierzyca! :D

    Mój blog- ultradefenceless

    OdpowiedzUsuń