piątek, 9 stycznia 2015

Zdrowe śniadanie z piekarnika, czyli truskawki zapiekane z płatkami owsianymi i amarantusem!





Zamrożone owoce próbuję wykorzystywać na wszystkie możliwe sposoby. Jednym z nich jest to śniadanie, ale myślę, że również pasuje na deser lub na podwieczorek. Z migdałami, kokosem i pestkami. Oczywiście bez cukru, chociaż przed podaniem można nim posypać lub polać miodem.

Truskawki zapiekane z płatkami owsianymi i amarantusem

/ilość - trochę więcej niż naczynie na zdjęciu/

około 3 szklanki truskawek
 kruszonka:
5 łyżki płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki płatków migdałów
5 łyżek amarantusa ekspandowanego
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka masła
2 łyżki mleka

miód/cukier trzcinowy do podania

Jeżeli używamy truskawek mrożonych, to je rozmrozić.
Wszystkie suche składniki "kruszonki" wymieszać. Dodać mleko i miękkie masło. Masę rozetrzeć między palcami. Truskawki umieścić w naczyniu, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (aż kruszonka będzie miała złoty kolor).
Posypać cukrem lub polać miodem.
Smacznego!

Niskokaloryczny styczeń

3 komentarze: