środa, 28 stycznia 2015

Waniliowe jogurtowe placuszki z sosem pomarańczowym


Dzisiaj jeszcze w klimacie świąteczno - zimowym. Przepyszne jogurtowe placuszki z mąki graham i otrębów z dodatkiem wanilii. Za ich słodki smak odpowiada miód. Podałam je z prostym i szybkim sosem pomarańczowym z goździkami. Są świetne na śniadanie oraz na podwieczorek.


Waniliowe jogurtowe placuszki z sosem pomarańczowym

/około 12 placuszków/

placuszki:
130g mąki graham
30g otrębów pszennych
2 jajka
180g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1/4 szklanki mleka
około 1 łyżeczka oleju do smażenia

sos pomarańczowy:
2 średnie pomarańcze
4-5 goździków
1 łyżeczka miodu
około 1/2 szklanki wody

cukier puder do podania

W misce dokładnie wymieszać jajka, jogurt i miód. Dodać ziarenka wanilii, otręby, mąkę i proszek do pieczenia. Wlać mleko. Wszystko ponownie wymieszać do połączenia się składników. Jeżeli ciasto jest za gęste, możemy dodać jeszcze trochę mleka. Miskę z masą przykryć talerzykiem i odstawić na około 10 minut.
Pomarańcze obrać i podzielić na mniejsze części. Włożyć na głębszą patelnię. Dodać goździki. Podgrzewać około 2 minuty, od czasu do czasu zamieszać. Wlać wodę (możemy dolać więcej wody, jeżeli widzimy, że jest taka potrzeba w późniejszym etapie) i dodać miód. Wymieszać i zagotować. Gotować na niewielkim ogniu przez około 8 minut do całkowitego rozpadnięcia się owoców, co pewien czas zamieszać. Owoce można trochę pougniatać, aby rozpadły się szybciej.
Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni do naleśników z odrobiną oleju przez około 2 minuty z każdej strony.
Podawać z sosem pomarańczowym. Można je również posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Niskokaloryczny styczeń

5 komentarzy:

  1. Muszą być bardzo delikatne! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chętnie je przyrządządzę w najbliższym czasie! Wyglądają bardzo smacznie!! Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wyśmienicie, zwłaszcza z dodatkiem sosu pomarańczowego. Z wielką przyjemnością wypróbuję Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń