sobota, 17 stycznia 2015

Orzechowe kruche babeczki z przepysznym kremem czekoladowo - jaglanym



Ostatnio kaszę jaglaną umieszczam wszędzie, gdzie się da - budynie, placki, muffinki... Polubiłam ją. I to bardzo.  Jednak nie spodziewałam się, że w formie kremu z czekoladą będzie aż tak wyśmienita. Ten krem, to coś cudownego. Jest delikatny, lekki, po prostu przepyszny. Dodatkami możemy się dowolnie bawić, ale czekolada, mleko i kakao powinny się na pewno w nim znaleźć. Krem podałam na kruchych razowych babeczkach z orzechami włoskimi. Myślę, że to połączenie jest świetne. Bardzo polecam! :)


Orzechowe kruche babeczki z przepysznym kremem czekoladowo - jaglanym

/16 babeczek z kremem (kremu jest trochę więcej niż na babeczki - można go zjeść na kanapce lub w każdej innej dowolnej formie :)/

ciasto:
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 łyżka cukru pudru trzcinowego
2/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
40g masła
1 jajko
krem:
2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 łyżeczka miodu
2 łyżki kakao
100g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
okolo 1/2 szklanki mleka

migdały do podania

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć je i wylepić nim foremki na kruche babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Kaszę jaglaną przepłukać pod zimną wodą. Zagotować 2 szklanki wody. Wsypać kaszę. Gotować ją przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 30 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Przygotowaną kaszę zblendować z mlekiem do uzyskania pożądanej gęstości (mleka możemy dodać więcej). Dodać czekoladę, miód i kakao. Ponownie zblendować na gładką masę.
Krem włożyć na przygotowane i ostudzone babeczki. Posypać płatkami migdałów.
Smacznego!

Tarta słodka czy wytrawna? Niskokaloryczny styczeń

1 komentarz:

  1. ja również bardzo często używam kaszy jaglanej do tworzenia kremów, babeczki rewelacyjne!!

    OdpowiedzUsuń