wtorek, 20 stycznia 2015

Krem z marchewki


Krem z marchewki

/5 porcji/

1 ząbek czosnku
1 cebula
1/2 niewielkiego selera (korzeń)
1/2 kg marchewki
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1/3 łyżeczki chili w proszku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu
1 litr bulionu warzywnego
łyżeczka masła

do podania: ser pecorino (może być każdy o wyrazistym smaku) i ulubione zioła

Cebulę i czosnek obrać, pokroić oraz poddusić na maśle. Dodać obrany i pokrojony w kostkę seler oraz marchewkę w talarki. Poddusić razem warzywa. Zalać wywarem. Gotować około 20 minut, aż marchewka będzie miękka. Dodać przyprawy, wymieszać. Zmiksować na gładki krem.
Zupę podawać ze starkowanym serem oraz ulubionymi ziołami, np. bazylia.
Smacznego!


Niskokaloryczny styczeń

3 komentarze:

  1. Zupa wygląda apetycznie i bardzo mi odpowiadają wybrane przyprawy. Na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń