poniedziałek, 12 stycznia 2015

Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy


Kolejne wegetariańskie kotlety po  burgerach z czerwonej soczewicy i cukinii oraz burgerach z fasoli. Z kaszy gryczanej (jako mąka i z gotowanej) oraz z czerwonej soczewicy. Delikatnie doprawione czosnkiem i kuminem. Podałam je z cykorią i domowym sosem pomidorowym. Myślę, że w bułce również będą wyśmienite :)


Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy

/około 12 kotletów/

1 cebula
1/3 papryczki chili
1 szklanka suchej  soczewicy
1 szklanka suchej kaszy gryczanej
1/2 szklanki zmielonej na mąkę kaszy gryczanej
3 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
sól morska

mąka pszenna i olej do smażenia

do podania: cykoria, domowy sos pomidorowy (przepis)

Ugotować kaszę gryczaną i soczewicę według przepisów na opakowaniach. Zostawić do ostygnięcia. Cebulkę i chili drobno posiekać. Ostudzoną kaszę gryczaną wymieszać z soczewicą. Wsypać mąkę gryczaną i siemię lniane. Dodać cebulkę, chili, sezam, przyprawy oraz sól. Wymieszać. Formować kotlety, obtaczać je delikatnie w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut z obu stron.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Lubię takie kotlety, ale zawsze trochę mi sie "rozlatują", pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to z nimi już jest, trzeba znaleźć swój sposób i smażyć ostrożnie, delikatnie przekładając. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. świetne, uwielbiam takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń