czwartek, 1 stycznia 2015

Karmelowy sernik z sosem jagodowym. Na powitanie Nowego Roku!


Jest to bardzo prosty przepis na pyszny karmelowy sernik. Z wanilią oraz skórką cytrynową. Delikatny i lekki. Podałam go z sosem jagodowy z miodem. Sernik robi się szybko, jest to przepis dla każdego, kto lubi karmelowe smaki. Ja właśnie w taki słodki sposób powitałam Nowy Rok :)
Zachęcam do pieczenia!


Karmelowy sernik z sosem jagodowym

/blaszka o średnicy 21cm/

masa serowa:
1kg sera na sernik w wiaderku
150g czekolady karmelowej
skórka otarta na najmniejszych oczkach z 1 cytryny
4 jajka
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
sos jagodowy:
1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego

Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia dno oraz boki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Ser z cukrem utrzeć mikserem. Dodać jajka - dodajemy jedno po drugim, jeśli poprzednie jest rozmiksowane w masie. Wsypać mąkę, dodać ziarenka wanilii, skórkę cytrynową i zmiksować. Wlać czekoladę i ponownie zmiksować. Masę przelać do formy. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec przez 70 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki w wyłączonym piekarniku i tak studzić sernik przez około 30 minut. Wyjąć i poczekać aż całkowicie ostygnie. Wstawić na 2 - 3 godziny do lodówki.
Jagody umieścić i wymieszać w rondelku z cukrem i miodem. Zagotować. Gotować na mniejszym ogniu, co pewien czas mieszając, przez około 5 minut.
Każdy kawałek sernika polewać sosem. Smacznego!
Wigilia 2014

6 komentarzy:

  1. Wygląda baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam serniki, no i ten sos jagodowy, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak możesz tak okrutnie igrać z moją dietą!

    OdpowiedzUsuń