czwartek, 22 stycznia 2015

Gryczane babeczki z chałwą (bez jajek)


Są to pyszne babeczki z mąki z kaszy gryczanej oraz mąki graham. Zawierają bardzo mało cukru, a słodki smak powoduje chałwa. W domu nie miałam akurat jajek, więc użyłam siemienia lnianego. Myślę, że to świetny pomysł, który będę bez obaw wykorzystywać. W babeczkach znalazła się też odrobina kakao. Robi się je bardzo szybko. Taki zdrowszy wypiek jest idealny na przekąskę lub deser :)


Gryczane babeczki z chałwą

/12 babeczek/

150g mąki gryczanej (kasza gryczana zmielona w młynku do kawy)
100g mąki graham
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego 1/3 szklanki ciepłej wody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki kakao
100g chałwy kakaowej

Mąki wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać olej, siemię i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę i ponownie wymieszać. Masę przelać do papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Nie mam w zapasach mąki graham, myślisz, że można zastąpić ją inną mąką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, każda ulubiona będzie pasować! Udanego wypieku :)

      Usuń