sobota, 13 grudnia 2014

Tarta ze szpinakiem i bakłażanem


Jest to bardzo prosta i przepyszna tarta, która przypomina trochę lato... Jeśli mamy ciasto francuskie, to jej zrobienie nie zajmie dużo czasu. Idealna na szybki obiad podczas przedświątecznych przygotowań :)


Tarta ze szpinakiem i bakłażanem

/forma na tarte 31cm/

opakowanie ciasta francuskiego
250g świeżego szpinaku
2 łyżki pestek słonecznika
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
180g jogurtu naturalnego
sól morska
pieprz czarny
1 mały bakłażan
1 kula mozzarelli
oliwa z oliwek

Umyć dokładnie bakłażan. Pokroić go na plastry. Ułożyć na płaskim talerzu i lekko posypać solą.
Formę wyłożyć ciastem francuskim. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.
W międzyczasie umyć szpinak. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak. Dusić do wyparowania wody (około 5 minut). Dodać pestki, sól, pieprz i zioła. Zdjąć z ognia. Kiedy lekko ostygnie wlać jogurt i wymieszać. Mozzarellę porwać na niewielkie kawałki. Plastry bakłażana odsączyć z wody i opłukać, aby pozbyć się soli. Osuszyć. Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, następnie mozzarellę i plastry bakłażana. Piec w piekarniku nagrzanym piekarniku (dalej 190 stopni) przez około 15 minut.
Po tym czasie wyjąć tartę i odczekać około 5 minut aż zastygnie.
Smacznego!
Wegetariański obiad IV

1 komentarz:

  1. Tarta dla mnie, podobają mi się wszystkie składniki.

    OdpowiedzUsuń