niedziela, 30 listopada 2014

Proste, szybkie i delikatne razowe pierniczki :)

  

Przepyszne, bardzo szybkie i proste pierniczki. Są delikatne, nie mają za dużo przypraw korzennych. Zrobiłam je z mąki żytniej razowej, której w ogóle nie czuć. Pierniczki po wyjęciu z piekarnika są mięciutkie, jednak po chwili twardnieją. Po kilku dniach (w szczelnie zamkniętym pojemniku) ponownie miękną. Nie można się od nich oderwać!
Moja dekoracja to własna polewa czekoladowa i lukier oraz migdały i różne gotowe ozdóbki. Oczywiście każdy ma tutaj pole do popisu :)


Proste, szybkie i delikatne razowe pierniczki

/około 50 pierniczków/

1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1/2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 jajko
1/4 szklanki lekko ciepłego mleka
dekoracja
50g gorzkiej czekolady + 1 łyżka masła
1/2 szklanki cukru pudru + 1 lub 2 łyżki soku z cytryny
migały w płatkach
różne ozdóbki

Miód rozpuścić. Na stolnicę wsypać obie mąki. Wlać na nie rozpuszczony miód. Wymieszać. Mieszając/siekając nożem dodawać cukier, sodę, przyprawę. Kiedy masa lekko przestygnie dodać jajko oraz masło. Dolewać stopniowo mleko i zagniatać ręką ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie przez około 10 minut. Ciasto, podzielone na części, rozwałkowywać i wycinać dowolne kształty. Resztki ciasta złożyć w kulę i na koniec również rozwałkować. Ciasteczka przekładać na blachę. Piec pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Teraz czas, aby udekorować wystudzone pierniczki według swojego pomysłu :)
Smacznego!

Korzenne przysmaki

11 komentarzy:

  1. wyglądają uroczo! :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Te pierniczki również powinny znaleźć się w akcji "korzenne przysmaki", zachęcam do wzięcia w niej udziału, przepis nie zginie w sieci ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych

    OdpowiedzUsuń
  4. Razowe? Muszę spróbować :)
    Ślicznie je udekorowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja piekę miodowe i korzenne, Twoje tez musze kiedys wyprobować

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają bardzo smakowicie i bardzo świątecznie

    Zapraszam do mnie;)
    http://followthefashion-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam tego typu swetry zrobione na drutach przez moja mamę, są piękne. Ten Twój też jest bardzo ładny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czytam naraz 2 wpisy blogowe i oba mam otwarte, po czym pisze komentarz nie do tego co chce, sorki
    A pierniczki piękne u mnie też już upieczone :)

    OdpowiedzUsuń