sobota, 11 października 2014

Muffinki z żurawinami oraz puszystym kremem czekoladowym


Pyszne i bardzo delikatne babeczki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nie zmienia ona ich smaku, ale za to wpływa na wartości odżywcze. Kwaśna żurawina nadaje im ciekawego charakteru. Do tego niesamowity krem. Bardzo lekki w konsystencji i puszysty. Jak dla mnie, naprawdę idealny!


  

Muffinki z żurawinami oraz puszystym kremem czekoladowym

/12 muffinek/

170g mąki pszennej
80g mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
100g masła
125ml mleka owsianego
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki świeżej żurawiny
krem:
200g śmietanki 36%
100g serka śmietankowego
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
100g gorzkiej czekolady

Rozpuścić, a następnie ostudzić masło. Wymieszać je z rozbełtanymi jajkami i mlekiem. Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną z  proszkiem do pieczenia, wsypać mąkę pełnoziarnistą  i cukier. Wymieszać. Do suchych składników wlać mokre. Dokładnie połączyć mieszając. Wsypać żurawinę, ponownie zamieszać. Ciasto przelać do 12 papilotek. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. (Najlepiej jest sprawdzać patyczkiem, czy babeczki są już gotowe :) Wyjąć i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W międzyczasie ubić śmietankę. Dodać do niej cukier puder i waniliowy. Zmiksować. Dodać serek i ponownie zmiksować. Wlać ostudzoną(!) czekoladę i już tylko bardzo dokładnie i delikatnie wymieszać. Udekorować kremem babeczki.
Smacznego!


2 komentarze: