sobota, 25 października 2014

Kremowy sernik dyniowy


Przepyszny, kremowy i bardzo delikatny sernik dyniowy. Z lekkim aromatem limonki. Z dwiema warstwami czekoladowymi - spodem oraz ganache na wierzchu. Wszystkie te składniki tworzą smakowitą całość. Polecam!


Kremowy sernik dyniowy

/okrągła blaszka o średnicy 21 cm/

spód:
160g ciastek zbożowych
60g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
masa serowa:
500g mascarpone
250g seraka twarogowego
1 i 1/2 szklanki puree z dyni (musi być dość suche)
4 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietanki 36 %
skórka starta z 1 limonki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ganache:
100g gorzkiej czekolady
150g śmietanki 36%

Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka pokruszyć. Rozdrobnić je na gładką masę. Dodać masło i czekoladę. Zmiksować do połączenia.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie przygotowany spód. Wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
Mascarpone zmiksować z serkiem, skórką z limonki oraz puree z dyni. Dodać mąkę i cukier. Ponownie zmiksować. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Wbijać kolejne, jeżeli poprzednie jest już "wmieszane". Dodać śmietankę i zmiksować tylko do połączenia się jej z masą. Wylać ją na przygotowany spód.
Na dole piekarnika umieścić keksówkę z wrzącą wodą. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni. Wstawić na blaszkę, nad naczyniem z wodą, tortownicę. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 110 minut.
Po tym czasie stopniowo ( bardzo powoli, przez około 25 minut) otwierać drzwiczki w piekarniku. Później wyjąć tortownicę z sernikiem i ostudzić. Wstawić, najlepiej na noc, do lodówki.
Śmietankę zagotować. Zalać nią połamaną czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Przestudzić. Posmarować nią wierzch sernika.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ależ cudownie wygląda, aż czuję jego zapach niesamowite.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie! Co ja bym dała za kawałek takiego cuda :)

    OdpowiedzUsuń