sobota, 4 października 2014

Jesienna tarta, czyli czekoladowy spód, orzechy, żurawina i karmel!


Dużo orzechów i migdałów. Trochę świeżej żurawiny. Wszystko polane słodkim karmelem. Kruche, czekoladowe ciasto z dodatkiem cynamonu. Przepyszny deser i wbrew pozorom nie tak bardzo słodki :)


Jesienna tarta, czyli czekoladowy spód, orzechy, żurawina i karmel!

/blacha około 31 cm średnicy/

spód:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1 łyżka cynamonu
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 jajko
200g masła
góra:
1 szklanka świeżej żurawiny pokrojonej na połówki
1 szklanka orzechów laskowych
2/3 szklanki całych migdałów
150g masła
1/2 szklanki białego cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki śmietanki 36%

W misce wymieszać przesianą mąkę i kakao. Dodać cynamon, cukier, pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie je rozwałkować i przenieść do formy. Nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Wyjąć i odstawić na czas przygotowania góry.
Orzechy i migdały posiekać/rozdrobnić. Na patelni rozpuścić masło. Dodać miód, cukier i śmietankę. Mieszać i zagotować. Gotować przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, migdały i żurawinę. Wymieszać. Wszystko włożyć na podpieczony spód. Piec ponownie w 180 stopniach przez 25 minut.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. To już można dostać żurawinę...? Muszę się koniecznie za nią rozejrzeć :)
    Tarta wygląda cudownie, taka chrupiąco-kwaskowata, idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej!
    zaraz zjem komputer!
    cudnie to wygląda, yummy!
    jutro biegnę po składniki i robię tę tartę!
    super smakowicie wygląda i pewnie równie doskonale smakuje!

    pozdrawiam. ;*
    jesuswannatouchme.
    <3

    OdpowiedzUsuń