sobota, 20 września 2014

Tarta z kremem chałwowym, granatem oraz figą





 Tarta z kremem chałwowym, granatem oraz figą

/forma o średnicy 26 cm/

 spód:
200g ciastek digestive
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki otrębów żytnich
2 łyżki masła
krem:
400g mascarpone
200g chałwy
1 granat
1 figa

Ciasteczka rozdrobnić na gładką masę w mikserze. Dodać siemię, otręby oraz masło i ponownie zmiksować. Formę starannie wyłożyć przygotowanym spodem.Wstawić do lodówki.
Mascarpone wymieszać dokładnie z rozdrobnioną chałwą. Wyjąć ziarenka z granatu. Figę umyć i pokroić na plasterki. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć krem, posypać ziarenkami granatu. Ozdobić figą.
Tarta najlepiej smakuje schłodzona przez około godzinę w lodówce.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Zdecydowanie zgłodniałam! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstrawaganckie połączenie smaków, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń