piątek, 12 września 2014

Risotto z boczniakami i bazylią


Bardzo delikatne risotto z dużą ilością świeżej bazylii. Grillowane boczniaki świetnie do niego pasują. Myślę, że dodatek dobrego twardego sera jest niezbędny.


Risotto z boczniakami i bazylią

250g boczniaków + łyżka oliwy, sól i pieprz
1 litr buliony grzybowego
2 szalotki
1 łyżka masła
50ml czerwonego wina
350g ryżu do risotto
1/2 szklanki posiekanej bazylii
twardy ser żółty
listki bazylii

Boczniaki umyć i pokroić na niewielkie kawałki. Posmarować oliwą i posypać solą oraz pieprzem. Zgrillować je na patelni. Odstawić.
Posiekać cebulki. Zeszklić je na maśle. Wsypać ryż. Wymieszać. Smażyć około 3 minuty. Dodać wino. Wlewać bulion powoli, łyżką wazową. Czekać aż każda porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Pod koniec dodać 2/3 boczniaków i bazylię. Jeżeli jest taka potrzeba, możemy dodać sól i pieprz. Wymieszać, potrzymać na patelni około 5 minut.
Na talerze wykładać risotto, dodać pozostałe boczniaki. Podawać z potarkowanym serem i listkami bazylii.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mniam, ale teraz mam ochotę na risotto...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem średnio przekonana do grzybów, ale w sumie czemu by nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda fantastycznie ! : )

    http://www.kefashionsisters.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń