czwartek, 21 sierpnia 2014

Burgery z białej fasoli



Kolejne wegetariańskie kotlety, tym razem z białą fasolą. Są bardzo delikatne. Dodatek bazylii i pestek słonecznika możemy zmieniać według upodobań, ale myślę, że tak smakują idealnie. Ja zjadłam je z dobrym, twardym żółtym serem - jednak tutaj również każdy konsumuje jak lubi :)

Burgery z białej fasoli

1,5 szklanki suchej białej fasoli
3 ugotowane zimniaki
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki posikanej bazylii
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki otrębów żytnich
pieprz czarny
sól morska
ser żółty

olej
mąka

Fasolę ugotować. Zimną zmielić z ziemniakami. Dodać posiekaną szalotkę i drobno pokrojony ząbek czosnku oraz bazylię. Wsypać siemię, pestki i otręby. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać więcej otrębów. Doprawić solą i pieprzem. Formować kotleciki, obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Podawać z potarkowanym ulubionym żółtym serem.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale fajny przepis. Koniecznie muszę wypróbować. Ciekawe, jak będą smakować z dodatkiem jakiegoś sosu.

    Pozdrawiam,
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń