środa, 30 lipca 2014

Pavlova z sosem z jagodowo - porzeczkowym i jagodami



Tort bezowy, który zachwyca prostotą i smakiem. W środku chrupiąca beza z delikatną pianką, na wierzchu najłatwiejszy krem z mascarpone i kremówką, całość polana pysznym owocowym sosem. Na koniec trochę jagód... i nic więcej nie potrzeba...


Beza

(inspiracja - Moje Wypieki)

6 białek
350g zwykłego cukru
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Perfekcyjnie oddzielone białka od żółtek ubić na idealnie sztywną pianę. Dodawać cukier po 1-2 łyżkach. Po każdej porcji dokładnie zmiksować. Piana musi być gęstą, sztywna i błyszcząca. Później dodać ocet i mąkę oraz jeszcze raz zmiksować.
Na blaszce położyć papier do pieczenia i narysować na nim okrąg, około 22 cm. Położyć na nim pianę z białek. Delikatnie uformować wyrównując boki ku górze.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut (!). Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 140 stopni i piec przez około 2 godziny. Wyłączyć piekarnik i zostawić bezę na kilkanaście godzin, np. na noc.

Sos jagodowo - porzeczkowy

1/2 szklanki jagód
1/2 szklanki czerwonych porzeczek
1/2 szklanki zwykłego cukru

Jagody i porzeczki zagotować (owoce powinny puścić sok i być miękkie). Przetrzeć przez sitko. Powstały sok przelać do garnka, dodać cukier i ponownie zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Ostudzić.

Krem

200g śmietanki 36%
250g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
jagody

Śmietankę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować.

Na wystudzoną bezę wyłożyć krem, polać sosem oraz posypać jagodami.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Zdecydowanie - nic więcej nie trzeba. Taka jest po prostu idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie, te ostatnio robiłyśmy tort bezowy tyle, że z ananasem, ale był przepyszny. Twój na pewno też.
    Pozdrawiamy M&N
    www.justhealthyinspirations.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń