poniedziałek, 14 lipca 2014

Krem z zielonego groszku z Pecorino oraz oliwą truflową


Prosta zupa z ciekawymi dodatkami. Oliwa truflowa nadaje jej charakterystyczny smak, a oryginalny Pecorino świetnie łączy się z groszkiem. W kremie jest też niewielka ilość habanero - taka, aby nie było za ostro :)


Krem z zielonego groszku z Pecorino oraz oliwą truflową

400g mrożonego groszku
500g ziemniaków
2 ząbki czosnku
2 cebule
1/5 papryczki habanero
1 litr wywaru warzywnego
2 łyżki masła

oliwa truflowa
Pecorino

Na maśle podsmażyć obrany i posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusić przez około 15 minut. Zalać wywarem warzywnym i dodać rozmrożony groszek. Włożyć posiekaną habanero. Ponownie dusić przez 15 minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Z miksować.
Podawać skropioną oliwą truflową oraz posypaną Pecorino.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. uwielbiam zupy kremy, a groszek mogłabym jeść cały dzień! :)

    OdpowiedzUsuń