wtorek, 22 lipca 2014

Kopytka z bobu z Pecorino i koperkiem


Kopytka z bobu, które są przepyszne. Dodałam do nich polski koperek i włoski Pecorino, na koniec polałam masłem. Według mnie wszystko się tutaj idealnie łączy. Świetnie pasują jako element obiadu lub samodzielne danie, choć ja wolę tę drugą opcję:) Polecam!

  

Kopytka z bobu z Pecorino i koperkiem

1kg bobu
około 1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/3 szklanki posiekanego świeżego koperku

starty ser Pecorino
masło
świeży koperek

Ugotować bób przez około 30 minut. Ostudzić i obrać. Dokładnie rozgnieść, np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodać jajka, koperek oraz sól i pieprz. Dodawać stopniowo mąkę (mieszając w mikserze lub łyżką). Jeśli jest taka potrzeba powyrabiać przez chwilę ciasto. Podsypując mąką formować z niego wałeczki, następnie kroić na kopytka około 2 cm. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia (około 30 sekund).
Podawać polane masłem, posypane Pecorino oraz koperkiem.
Smacznego!

1 komentarz: