niedziela, 29 czerwca 2014

Szybkie ciasto z orzechami i rabarbarem


 Ciasto, które możemy upiec z dowolnymi letnimi owocami i ulubionym dżemem/frużeliną. Znajdują się w nim zdrowe dodatki oraz orzechy i pestki, które możemy zmieniać wedle upodobań. Robi je się bardzo szybko, wystarczy wymieszać składniki. Posypane cukrem pudrem smakuje świetnie w letni, ciepły dzień :)


Szybkie ciasto z orzechami i rabarbarem

/blaszka około 35cm x 25 cm/

560g mąki pszennej
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki otrębów owsianych
300g miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
100g orzechów laskowych
100g pestek słonecznika
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/4 szklanki cukru
4 jajka

pół kubka frużeliny porzeczkowej
400g rabarbaru
1 jabłko

Blachę wyłożyć papierem. Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki  i zasypać cukrem. Jabłko starkować.
Zmielić orzechy laskowe. Przełożyć je do miski. Dodać mąkę, otręby, masło, proszek do pieczenia, sól, pestki, cynamon oraz cukier. Wymieszać łyżką lub mikserem. Wbić jajka i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Połowę masy wyłożyć na blachę i dokładnie docisnąć do dna. Posmarować je delikatnie frużeliną i wyłożyć rabarbar (odlać sok) oraz starkowane jabłko. Lekko oprószyć pozostałym ciastem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 65 - 70 minut, do suchego patyczka.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz