niedziela, 15 czerwca 2014

Szpinakowe pesto


Uwielbiam eksperymentować w tworzeniu pesto. Zawsze wybieram różne rodzaje orzechów, zamieniam sery... Dzisiaj jest to pesto ze szpinaku, orzechów nerkowca, litewskiego twardego sera. Wyszło pyszne. Ja dodaję je do makaronu lub na kanapki. Polecam w ten deszczowy dzień! :)

Pesto szpinakowe

150g świeżego szpinaku
60g litewskiego twardego żółtego sera (dziugas jest najlepszy!)
1 bardzo malutka suszona papryczka chilli
5 łyżek oliwy z oliwek
2 małe ząbki czosnku
100g orzechów nerkowca
sól morska

300g makaronu spaghetti

Szpinak umyć i osuszyć. Czosnek obrać. Ser zetrzeć na tarce. Razem z pozostałymi składnikami na pesto, dokładnie zmiksować. Jeżeli jest taka potrzeba, dodać więcej oliwy z oliwek.
Makaron ugotować. Następnie wymieszać go z 2/3 przygotowanego pesto. Można udekorować bazylią.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz