wtorek, 10 czerwca 2014

Najlepsze muffinki czekoladowe!


Idealne muffinki. Są wilgotne i mocno czekoladowe, równocześnie nie za słodkie. Mają chrupiący wierzch. Smakują świetnie po upieczeniu, jak i drugiego, trzeciego dnia. Polecam!

 

Muffinki czekoladowe

/12 babeczek/

160 g gorzkiej czekolady, min. 70%, posiekanej na drobne kawałeczki
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 niepełna szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
170 ml mleka
150 g masła

Masło roztopić i ostudzić.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier trzcinowy i waniliowy, ponownie wymieszać i odstawić. Jajka dokładnie rozbełtać np. widelcem razem z mlekiem. Teraz do sypkich składników dodajemy masę jajeczną i mieszamy łyżką. Dodajemy roztopione masło oraz czekoladę. Ponownie mieszamy tak, aby mąką się nie odznaczała. Masę włożyć do papilotek. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 23 - 25 minut. Jeżeli wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy, to muffinki będą gotowe.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. mmm.. uwielbiam muffiny! :)

    http://the-fit-princess.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. miaaam muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio pokochałam domowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń