poniedziałek, 16 czerwca 2014

Kasza jaglana w sosie pomidorowym ze szparagami


Kasza jaglana jest pyszna, taka delikatna, ja wyczuwam w niej maślany posmak. Z warzywnymi dodatkami, jakie są teraz najlepsze. Pestki możemy dowolnie zmieniać na orzechy itd. Ja dodaję jeszcze odrobinę delikatnego, śmietankowego sera żółtego.


Kasza jaglana w sosie pomidorowym ze szparagami

/3 porcje/

1 szklanka kaszy jaglanej
300g pomidorów z puszki
1 ząbek czosnku
1 szalotka
sól morska
pieprz czarny
suszona bazylia
oliwa z oliwek

10 szparagów
niewielki kawałek sera żółtego (np. tylżycki)
pestki słonecznika

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać na sitku. Wlać do garnka wodę w proporcji do kaszy 2:1 (np. dwie szklanki wody na szklankę kaszy). Kiedy się zagotuje, dodać do niej kaszę. Gotować około 15 minut, co pewien czas mieszając. Ugotowaną kaszę trzymamy pod przykrywką do czasu przygotowania pozostałych składników.
W między czasie obrać i posiekać cebulkę oraz czosnek. Podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory. Gotować na wolnym ogniu aż do wyparowania części wody (5 - 10 minut). Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Szparagi dokładnie umyć. Odłamać twarde końce. Włożyć do zagotowanej wody i gotować 4 minuty.
Ser starkować. Ugotowane szparagi pokroić na niewielkie kawałki.
Do kaszy dodać sos pomidorowy, pokrojone szparagi oraz pestki. Podawać posypane żółtym serem oraz można udekorować główkami szparagów.
Smacznego!

2 komentarze: