niedziela, 18 maja 2014

Tarta z rabarbarem oraz nutą róży pod zdrową kruszonką


Rabarbar - intrygujące warzywo. Jest kwaśne i nie wszystkim smakuje. Akurat ja bardzo go lubię, szczególnie w ciastach. W tej wersji połączenie rabarbaru z różą, która daje słodycz jest niesamowite. Kruszonka to połączenie moich ulubionych zdrowych składników: pestki, otręby, siemię lniane... Bardzo polecam, kiedy sezon na rabarbar trwa!


Tarta z rabarbarem oraz nutą róży pod zdrową kruszonką

/forma około 28 cm/

ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru trzcinowego
150g masła
środek:
750g rabarbaru
4-5 łyżki zwykłego cukru
3 łyżki konfitury różanej
kruszonka:
70g masła
4 łyżki otrębów żytnich
3 łyżki otrębów gryczanych
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
4  łyżki pestek słonecznika
2 łyżki cukru trzcinowego

Ze składników na spód zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 40 minut.
Rabarbar obrać i pokroić na  niewielkie kawałeczki. Zasypać cukrem. Odstawić.
Składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozetrzeć między dłońmi na niewielki grudki.
Spód wyjąć z lodówki i wykleić nim formę. Podpiec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W między czasie rabarbar odcedzić od soku, który można zużyć do innych celów. Wymieszać pokrojone warzywo z konfiturą różaną. Wyłożyć tak przygotowany farsz na spód. Posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika na około 15-20 minut. Smakuje świetnie na ciepło i po wystudzeniu.
Smacznej majowej niedzieli!


4 komentarze:

  1. Połączenie rabarbaru z różą musiało smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wygląda ! :)

    http://the-fit-princess.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń