sobota, 10 maja 2014

Tarta z bakłażanem i pomidorami na ziołowym kruchym cieście


Ta tarta przypomina o nadchodzącym lecie. Świeże pomidory malinowe, młode bakłażany oraz zielona pietruszka. Wszystko razem smakuje wyśmienicie. Dodatek ziół prowansalskich do kruchego ciasta wspaniale wzbogaca jego smak. Tarta zawiera sporo warzyw, więc jest pożywna - można się nią najeść :D



Tarta z bakłażanem i pomidorami na ziołowym kruchym cieście

/forma na tartę około 28 cm/

ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
150g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
farsz:
2 niewielkie bakłażany
3 pomidory malinowe
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 mozzarelli (kuli)
70g żółtego sera

garść pietruszki

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Bakłażany umyć i pokroić na cienkie plasterki. Posypać solą, aby puściły sok. Odstawić.
Ciastem wyłożyć formę. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 - 20 minut.
Pomidory pokroić na plasterki. Czosnek i cebulkę posiekać. Mozzarellę i żółty ser zetrzeć na tarce. Bakłażany odsączyć z wody i lekko przepłukać, aby zmyć sól, położyć na ścierce lub ręczniku papierowym. (Jeżeli chcemy mieć pewność, że w tarcie bakłażany nie będą twarde, polecam zgrillować z obu stron na patelni grillowej!)
Na podpieczony spód położyć cały żółty ser, następnie połowę plastrów bakłażanów i połowę plastrów pomidorów. Posypać cebulką i czosnkiem. Dalej położyć resztę bakłażanów i pomidorów. Na koniec wierzch dodać mozzarellę. Piec w tej samej temperaturze przez około 20 minut.
Smakuje świetnie na gorąco i zimno. Przed podaniem posypać pietruszką.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo fajne danie :-) wypróbuję :-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smacznie wygląda ;) przepis wypróbuję ;)

    http://the-fit-princess.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis, na pewno skorzystam:)
    pozdrawiam
    Agata

    OdpowiedzUsuń