niedziela, 4 maja 2014

Sernik z nutellą, nutą róży i jagodami na gryczanym spodzie


Pyszny sernik z nutellą, delikatnym posmakiem róży, podany z jagodami. Spód to połączenie otrębów gryczanych i siemienia lnianego z ciasteczkami maślanymi. Ciasto jest kremowe i jednocześnie bardzo puszyste. Nie czuć w nim dużej ilości cukru.
Jest to idealny pomysł na zakończenie majówki :)


 Sernik z nutellą, nutą róży i jagodami na gryczanym spodzie

/tortownica około 22 cm/

1 kg sera w wiaderku
300g nutelli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 szklanka białego cukru
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka rzadkiej masy z konfitury różanej
spód:
120g maślanych ciastek
2 łyżki otrębów gryczanych
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki masła

1/2 szklanki jagód

Wszystkie składniki na spód zmiksować na jednolitą masę. Formę na sernik (samo dno) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Na dno wyłożyć składniki na spód. Uformować ręką. Wstawić do lodówki.
Składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej!
Ser z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę. Miksując dodać jajka, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę. Dodać nutellę oraz 1 łyżeczkę konfitury różanej. Zmiksować. Przelać do formy ze spodem.
Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku (termoobieg!) przez 65 minut. Po tym czasie sernik zostawić na 20 minut w wyłączonym i zamkniętym piekarniku. Następnie lekko uchylić drzwiczki i zostawić ciasto ponownie na 30 minut. Otworzyć drzwiczki szerzej i zostawić sernik na jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjąć sernik i studzić na blacie, później najlepiej całą noc w lodówce.
Przed podaniem na wierzch położyć jagody.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. uwielbiam sernik w każdej postaci, a sernik z nutellą to mój ulubiony! :) chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    http://the-fit-princess.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej musi być przepyszny i ten gryczany spód - super pomysł! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie, nic tylko siadać i wcinać:)

    OdpowiedzUsuń