piątek, 30 maja 2014

Brioszki z rabarbarem oraz dżemem porzeczkowym


Pyszne, maślane bułeczki, które zachowują lekkość. Rabarbar wspaniale łączy się z dżemem porzeczkowym. Myślę, że możemy zmieniać ten dodatek na truskawkowy czy nawet malinowy. Na koniec brioszki posypuję cukrem trzcinowym, aby dodać trochę chrupiącej słodyczy :D


Brioszki z rabarbarem oraz dżemem porzeczkowym
(przepis pochodzi z Kwestii Smaku, moja zmiana dotyczy farszu - Brioszki z rabarbarem )


/około 13 bułeczek/

2 łyżeczki suchych drożdży
3 łyżki letniej wody
500g mąki pszennej
60g zwykłego cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
5 jajek w temperaturze pokojowej
350g bardzo miękkiego masła
farsz:
350g rabarbaru (+ cukier do zasypania)
2/3 szklanki dżemu porzeczkowego

cukier trzcinowy

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Drożdże wymieszać z letnią wodą i odstawić na około 15 minut (powinny być spienione).
Do miski wsypać mąkę, przygotowane drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Wymieszać te składniki mikserem (mieszadłem) na najmniejszych obrotach. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka cały czas mieszając mikserem. Następnie wyrabiać przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Stopniowo dodawać masło, po 2 łyżki. Po każdej dokładnie mieszać mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. (Ciasto można oczywiście cały czas wyrabiać rękoma bez miksera :)) Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 do 2 godzin w ciepłe miejsce. Uderzyć pięścią i ponownie przykryć, jednak teraz wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Zasypać 5 łyżkami cukru.
Wyjąć ciasto i uformować z niego kulę. Podzielić na około 13 części i z każdej uformować kulę. Położyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. W każdą część lekko wgnieść palec.
Przygotowany rabarbar odcedzić i wymieszać z dżemem. Położyć około 1 łyżkę nadzienia na każdą bułeczkę. Odstawić na około 1 i 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Bułeczki piec przez około 20 minut.
Posypać cukrem trzcinowym. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz