poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Wiosenna wersja tiramisu, czyli deser z kremem z mascarpone, biszkoptami oraz porzeczkami!


Deser z kremem z mascarpone, biszkoptami oraz porzeczkami

/tortownica około 22 cm/

biszkopty:
200g podłużnych biszkoptów
1 kubek zaparzonej czarnej herbaty
2 łyżki soku malinowego
1 łyżka soku z cytryny
krem:
200g śmietanki 36%
500g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego

250g frużeliny porzeczkowej
kilka kostek gorzkiej czekolady

Ubić zimną śmietankę na sztywną masę. Dodać 4 partiami mascarpone i zmiksować po każdej. Wsypać cukier waniliowy i puder. Dokładnie połączyć ponownie miksując. Odstawić do lodówki.
Ostudzić zaparzoną  herbatę. Dodać sok malinowy i z cytryny. Wymieszać. Biszkopty bardzo szybko zamaczać w herbacie przez 1 - 2 sekundy. Umieścić jedną ich warstwę na dnie tortownicy (bez papieru). Na biszkopty wyłożyć połowę przygotowanego kremu. Delikatnie rozsmarować. Następnie położyć całą frużelinę. Na tą warstwę ponownie wyłożyć zamaczane biszkopty i później resztę kremu. Potarkować czekoladę i przykryć nią górną, ostatnią warstwę. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy w lodówce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz