niedziela, 13 kwietnia 2014

Truskawkowo - czekoladowa tarta z gryczaną kruszonką


Truskawkowo - czekoladowa tarta z gryczaną kruszonką

/forma na tartę około 24 cm/

ciasto:
200g mąki krupczatki
100g masła
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
nadzienie:
500g truskawek
100g gorzkiej czekolady
40g płatków migdałów
kruszonka:
1/3 szklanki mąki pszennej
5 łyżek otrębów gryczanych
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru trzcinowego
60g masła

Do miski wsypać mąkę krupczatkę i cukier puder. Dodać pokrojone na niewielkie kawałki masło oraz wbić jajko. Zagnieść ciasto. Wstawić je na około 1 godzinę do lodówki.
Wszystkie sypkie składniki na kruszonkę umieścić w misce. Dodać masło. Wszystko rozetrzeć rękoma na niewielkie grudki. Również wstawić do lodówki.
Ciastem wyłożyć formę na tartę. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. W między czasie przygotować truskawki. Pokroić je na ćwiartki. Czekoladę posiekać drobno.
Na podpieczony spód położyć truskawki, czekoladę oraz płatki migdałów. Posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut (ewentualnie trochę dłużej, sami musimy określić na ile tarta jest gotowa).
Gorące ciasto jest z roztopioną czekoladą, a kiedy wystygnie staje się ona dość twarda. Jednak w dwóch przypadkach tarta jest przepyszna!
Smacznego :)

1 komentarz: